Bevara konstnärslönen!

Det ser ut som en tanke att regeringsproppen om ny kulturpolitik kommer samtidigt som KD-ledaren Göran Hägglunds panikartade försök att vinna tillbaka lite väljare från SD genom att positionera sig mot en inbillad kulturelit, tydligen något mycket mer inflytelserik än eliten han själv tillhör, Sveriges regering.

Hägglund har fått spö både från höger och vänster, men det räddar naturligtvis inte konstnärernas inkomstgaranti som försvinner i och med att kulturproppen klubbas.

Livstidslön för konstnärer! Om det funnes något mer tacksamt för enfaldiga populister att attackera. Konstnärer ska ju lida, eller ingå någon sorts osund relation med en eller annan rik mecenat.

Svenska Dagbladet publicerar i dag hela listan på statligt avlönade kulturutövare. Det räcker att ögna igenom den för att inse att regeringen är idioter som drar in denna utgift på 17 miljoner per år (på sikt, ingen som får bidraget nu klipps av) samtidigt som de tycker sig ha råd att sänka skatterna med 10 miljarder nästa år.

För bland de lyckliga i det statliga kulturlotteriet hittar vi såväl Freddie Wadling som Stig Larsson (han utan ”e” som fortfarande lever och skriver böcker det går att läsa), Carl-Göran Ekerwald, Stefan Jarl och Bruno K Öijer.

Det räcker för mig. De uppräknade kunde gärna få dela på alla miljonerna, även om säkert flera andra i listan gjort sig förtjänta. För övrigt hade Lars Hillersberg också han inkomstgaranti medan han levde. God smak har uppenbarligen varit ledstjärnan vid premieringen.

Mer om , , , , , , , ,

5 reaktioner på ”Bevara konstnärslönen!

 1. Så bra att du tycker det, finns tillräckligt många så kommer de kunna försörja sig på sitt yrkesval.
  För med gällande upphovsrättsklagar är det ju faktiskt så att om folk tar del av deras verk så kommer det pengar. Vilka andra icke kommersiellt gångbara tjänster skall betalas av staten?
  Personligen ser jag hellre att unik kompetens på annat än kultur bevaras, tex unika hantverks, industri-metoder vars knowhow exporteras sedan länge och är på utdöende. Sådant kan få stort värde om världen plötsligt förändras och Sverige måste byggas upp på nytt pga katastrof, krig. Då hjälper några clowner och dukmålare föga

  Systemet för borgar ju för en del fuffens med då de flesta artister/konstnärer är egenföretagare och därmed tar ut lönen på annat sätt.
  Tex Janne Schaffer med eget företag och 1 anställd 4-2 milj årligen. http://www.allabolag.se/5562370063
  Gunilla Palmstierna 800 000 årligen i sitt företag
  http://www.allabolag.se/5562906270
  bara slå på resten

 2. Det här systemet stinker ju lång väg!!! Hur kan någon ha livstidslön utan att behöva göra något?? OM dessa personer nu är så fantastiska så borde dom väl kunna dra in pengarna själv?? Dra genast in pengarna för dom som redan har bidraget också, dessa pengar behövs bättre på annat håll.

  Ni som tar emot pengarna skäms och vet hut!!!

 3. Mycket bra att detta ”bidrag” försvinner. Förstår inte varför det någonsin kom till stånd.
  Vissa skulle absolut inte ha haft denna förmån och tydligen får dessa behålla nämnda även för framtiden. Inga nya efter 2010 är väl vad som kommer att gälla.
  Heder åt regeringen som äntligen ändrar på detta röstfiske, som i förlängningen faktiskt lukar illa.

 4. Passande att du har piratflaggan i topp. Livstidslön är ju trots allt en stöld. Man tar från de produktiva och ger till.. ja.. socialister.

 5. Det förundrar mig, oavsett vad man tycker om inkomstgarantin för konstnärer, hur mycket förutfattade meningar, generaliseringar och bristande vetskap om den diskuterade saken och samhället i stort som genomsyrar den här debatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s