Överste Kilgores sista stöt

ApocalypseNow

Dagens stora diskussionsämne är naturligtvis helikopterkuppen mot vaktbolaget G4S värdedepå. Strax innan gryningen flög en BEL 206B med släckta strålkastare in och landade på taket till depån. Rånarna kom undan med en okänd men troligen väldigt hög summa i kontanter.

Polisen gissar på att helikoptern flögs av ett proffs, och det är väl bara att utbrista ”no shit, Sherlock!”

Rimligen är det INTE någon av Sveriges 350 aktiva helikopterpiloter som deltagit, istället kan man tänka sig någon med militär träning utomlands, kanske även stridsvana. Flyga med släckta strålkastare känns som något man sällan behöver göra i det civila.

Helikopterattacker är otroligt fascinerande, en helikopterstyrka i formation som flyger in i gryningen en enormt mäktig syn.

Morgonens fullkomligt spektakulära kupp gav mig en obändig lust att plocka fram Coppolas Apocalypse Now och helikopterscenen med Wagner på fullt blås. En av filmhistoriens vackraste uppvisningar i storslaget militärt våld.

Sedan drog jag mig till minnes att jag och en polare löste problemet med värderån – inklusive helikopterunderstödda – för ett par tre år sen.

Polaren kläckte idén med att alltid ha helikoptrar med senaste spårningsutrustningen i luften. Kombinera med spårsändare i pengabehållarna så kommer inte grabbarna med de feta puffrorna och guldlänkarna särskilt långt. Dyrt såklart, men billigare än alla pengar som rånarna tar i dag. Fast det är förstås bara vad vi kom fram till över ett par öl.

DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD

Mer om , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s