Svartmetall och stenkol – intervju med Austin Lunn/Panopticon

enlarged and better

Austin Lunn, som alltid med ansiktet bort från kameran, här vid kanten av en sjö i Kentucky. Foto: Bekah Lunn.

Naturromantik möter arbetarhistoria, bluegrass möter black metal – Panopticon gör unik musik med inspiration från hembygden i Kentucky.

De flesta förknippar nog black metal främst med satanism, död och ondska. Men ända sedan genren växte fram i Skandinavien under tidigt 1990-tal har också naturromantik varit ett bärande tema.

I dag råder ingen brist på black metalartister som låter naturupplevelser stå i centrum, utan att alls beröra genrens andra ursprungsteman. Inte minst finns de i USA. Austin Lunn, som kallar sig Panopticon, går på albumet »Kentucky« från 2012 ännu ett steg längre när han hyllar den del av USA där han känner sig som mest hemma.

Här finns de kämpande gruvarbetarna i Harlan County, här finns den hisnande vackra naturen – och hotet mot den, gruvbolagen som i jakten på kol spränger bort bergstoppar i Appalacherna. Austin Lunn varvar ömsom brutal, ömsom vemodig black metal med rak bluegrass. Gamla strejkvisor från kolgruvorna får nytt liv när genrerna kraschar in i varandra.

– Jag är född och uppväxt i Tennessee, men flyttade till Kentucky när jag var några och tjugo. Det var den första plats där jag kände att jag hör hemma. Ju mer jag reser i världen, desto mer påminns jag om vilken unik plats Kentucky är, säger Austin Lunn på intervju via e-post.

– Jag ville tala om alla de problem delstaten ställts inför, och rent politiskt står kolet i centrum.

Austin Lunn har skänkt en del av intäkterna från albumet till »Kentuckians For the Commonwealth«, en organisation som arbetar för att förbättra miljön och den sociala situationen i Kentucky, och framför allt i det fattiga gruvdistriktet. En av de saker de vill förändra är kolutvinning där bergstoppar sprängs bort, så kallad MTM.

– Jag är inte mot gruvdrift i sig, säger Austin Lunn.

– Hur skulle jag kunna vara mot att folk försöker försörja sig i ett område där det finns så få jobb till att börja med? Men jag vill skydda miljön så gott det går, och hitta ett vettigt sätt att kombinera förnyelsebar energi med arbetstillfällen åt dem som påverkas av de här frågorna.

Bluegrass och country fanns med hela tiden under hela Austin Lunns uppväxt i Tennessee, men utan att han själv lockades av musiken. Han sökte sig till hård metal istället, för att nu som vuxen och bosatt i Minnesota i norra USA ha försonats med barndomens musik.

– I dag påminner den mig om släktingar som gått bort, om Södern. Det är trygghet och hemkänsla att ha med sig här uppe i norr.

Austin Lunn berättar att han när han arbetat i Europa stött på både fördomar och hån på grund av sitt ursprung i USA:s sydstater.

– Tänk dig då hur amerikaner i storstäderna försöker distansera sig från den fattiga landsbygden, från människor med mycket tuffare ekonomisk situation än de själva.

– Men några av de finaste människor jag känner kommer från riktigt utarmade platser. Omständigheterna har tvingat dem att växa, att mogna som människor. Styrkan hos dem är helt fantastisk. Men det är en del av Amerika som du inte får se i media.

Läs även: Den fula klassen – om rednecks, hillbillies och ”white trash”

Fakta:

PANOPTICON startades 2007 och är Austin Lunns soloprojekt, även om han tagit in gästmusiker på vissa album.

Austin Lunn bor sedan 2012 i Minnesota och driver ölbryggeriet Hammerheart, uppkallat efter ett album med svenska kultbandet Bathory, tillsammans med sin svåger.

Nu i sommar släpps »Revisions of the Past«, ett dubbelalbum med omarbetade versioner av Panopticons första två album, »On the Subject of Mortality« och »Social Disservices«, på Bindrune i USA och Nordvis i Sverige.

Daniel Wiklander

Tidigare publicerat i Ordfront Magasin nr 3/2016

 

En reaktion på ”Svartmetall och stenkol – intervju med Austin Lunn/Panopticon

  1. Pingback: Den fula klassen – om rednecks, hillbillies och ”white trash” | Alamut – inget är sant, allt är tillåtet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s